realizare site web
realizare websitebeton amprentat Constanta Béton imprimé Île-de-France Pret Vidanjari Iasi firme luminoase Iasi demolari Bucuresti Nulled WordPress Themes beton amprentat culori

• Extinderea şi reabilitarea fronturilor de captare şi a staţiilor de tratare apă
din aglomerările Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei şi Rădăuti

Data semnării contractului:            04.07.2012           

Data de începere a lucrărilor:       14.08.2012

Data de finalizare a lucrărilor:       14.02.2015

Antreprenor:                                 S.C. ARCON AG S.A. Galati

Valoarea contractului:                   27.532.531 lei

 

Lucrarile din cadrul acestui contract se vor desfăşura la următoarele obiective:

Sistemul de alimentare cu apă SALCEA

 • Frontul de captare Salcea

Captarea Salcea se află în apropierea localitatii Salcea, comuna Salcea şi la 5 km de          municipiul Suceava. Pentru dezvoltarea sistemului de alimentare cu apă din localităţile Plopeni            şi Mereni, s-a prevăzut executarea a 3 noi puţuri săpate în cadrul arealului de captare Salcea.

 • Staţia de pompare Salcea

În prezent, o parte a reţelei de apă a localităţii Salcea este alimentată printr-un grup de      pompe existent în cadrul câmpului de puţuri Salcea. Odată cu creşterea capacităţii de          extragere şi de tratare a apei necesare alimentării cu apă în localităţile Salcea, Prelipca şi      Mereni, a fost prevăzut un grup nou de pompare care va fi amplasat în camera existentă a             pompelor din cadrul câmpului de puţuri Salcea.

 

 • Staţia de clorinare Salcea

Creşterea capacităţii de extracţie a apei din câmpului de puţuri Salcea a impus îmbunătăţirea capacităţii de tratare a apei extrase, prin creşterea capacităţii instalaţiei de clorinare existente.

Instalaţia de clorinare va avea în componenţă: un dozator cu regulator de vacuum, cu o capacitatea de dozare necesară pentru dezinfecţia întregii cantităţi de apă (64,8m3/h), butelii de clor, un schimbător automat de butelie, etc.

Lucrările de reabilitare a acestei unităţi includ şi instalarea de sisteme de alarmă în cazul unor scăpări de gaz. Vor fi furnizate inclusiv echipamente de protecţie pentru personalul de exploatare (măşti de gaze, ochelari de protecţie, etc.).

De asemenea, staţia de clorinare va fi dotată cu echipamente de neutralizare a scăpărilor de clor; va fi prevăzut şi un dulap cu substanţe de neutralizare şi materiale de protecţia muncii, montat în imediata apropiere a staţiei de clorinare.

Având în vedere lucrările menţionate anterior, Antreprenorul va proiecta şi implementa un sistem automat complet, conectat la sistemul central SCADA, pentru a permite funcţionarea, controlul şi monitorizarea în întregime a procesului de captare/clorinare a apei.

Sistemul de alimentare cu apă FĂLTICENI

 • Frontul de captare Baia I şi Baia II

Frontul de captare a apei Baia I şi Baia II este situat în apropierea localităţii Baia, comuna Baia, şi la 8 km vest de oraşul Falticeni.

Apa potabilă necesară pentru alimentarea municipiului Falticeni a fost iniţial asigurată de 22 puţuri forate, aceste puţuri fiind localizate pe terasa exterioară a râului Moldova, în prezent toate cele 22 de puţuri fiind funcţionale.

Durata mare în explotarea majorităţii puţurilor a contribuit la reducerea debitului de exploatare, fie din cauza ridicarii stratului de nisip al unora, fie a degradării tubajelor metalice, degradare intensificată de activitatea ferobacteriilor.

Având în vedere că toate elementele constituente ale puţurilor au o perioadă de exploatare de peste 50 ani, perioadă în care nu s-au efectuat lucrări specifice de reabilitare a echipamentelor sau desnisipări, este necesară decolmatarea şi desnisiparea fiecărui puţ în parte. Procesul de decolmatare va începe cu o spălare a puţului şi va include operaţiuni de spălare cu apă curată, tratarea cu substanţe chimice, spălarea cu jet de apă şi apoi deznisipare. Din cauza adâncimii puţului, lucrările de decolmatare vor fi efectuate cu ajutorul unor pompe.

 • Staţia de clorinare

Instalaţia de clorinare va avea în componenţă sa: un dozator cu regulator de vacuum, cu o capacitate de dozare pentru dezinfecţia întregii cantităţi de apă extrasă de la surse, butelii de clor, un schimbător automat de butelie, staţia de clorinare fiind prevăzută cu ventilatoare de extracţie a scăpărilor de clor, comandate automat.

Lucrările de reabilitare a acestei unităţi includ şi instalarea unor sisteme de alarmă în cazul unor scăpări de gaz. Vor fi furnizate inclusiv echipamente de protecţie pentru personalul de exploatare (măşti de gaze, ochelari de protecţie etc.).

De asemenea, staţia de clorinare va fi dotată cu echipamente de neutralizare a scăpărilor de clor; în plus, va fi prevăzut un dulap cu substanţe de neutralizare şi materiale de protecţia muncii, montat în imediata apropiere a staţiei de clorare.

 • Distribuţia debitului de apă spre rezervoare

Apa provenită de la câmpurile de captare Baia I, Baia II şi Baia III este distribuită spre rezervoarele de rupere a presiunii de la Grădini (care distribuie mai departe apa spre rezervoarele Oprişeni şi Pietrari) şi rezervoarele de la Tâmpeşti.

În cadrul acestui contract sunt prevăzute lucrări în vederea reabilitării şi îmbunătăţirii operabilităţii câmpurilor de captare, prin corelarea acestora cu debitul necesar spre fiecare din aceste  rezervoare.

Pentru aceasta, sunt prevăzute lucrări civile, mecanice, precum şi lucrări de măsurare şi control de tip SCADA.

Sistemul cu alimentare cu apă RĂDĂUŢI

 • Frontul de captare Măneuţi

Frontul de captare a apei Măneuţi se afla în apropierea localităţi Măneuţi, comuna Frătăuţii Vechi, şi la 8 km nord de oraşul Rădăuţi, fiind format din 24 puţuri forate.

Toate elementele constituente ale puţurilor au o perioadă de exploatare de peste 30 ani, perioadă în care nu s-au efectuat lucrări specifice de reabilitare a echipamentelor sau desnisipări.

Lucrările de reabilitare şi modernizare se aplica la toate puţurile şi vor cuprinde activităţi de desnisipare a fiecarui puţ în parte, înlocuirea pompelor, reabilitarea structurală a cabinei de puţ, montarea conductelor de legătură şi aducţiune, montarea de elemente de măsură şi control.

 • Staţia de clorinare

Instalaţia de clorinare va avea în componenţa sa: un dozator cu regulator de vacuum, cu o capacitate de dozare pentru dezinfecţia întregii cantităţi de apă extrasă de la surse, butelii de clor, un schimbator automat de butelie, staţia de clorinare fiind prevăzută cu ventilatoare de extracţie a scăpărilor de clor, comandate automat.

Lucrările de reabilitare a acestei unităţi includ şi sisteme de alarmă, în cazul unor scăpări de gaz. Vor fi furnizate inclusiv echipamente de protecţie pentru personalul de exploatare (măşti de gaze, ochelari protecţie etc.).

De asemenea, staţia de clorinare va fi dotată cu echipamente de neutralizare a scăpărilor de clor; va fi prevăzut şi un dulap cu substanţe de neutralizare şi materiale de protecţia muncii, montat în imediata apropiere a staţiei de clorinare.

 

Sistemul de alimentare cu apă GURA HUMORULUI

 • Frontul de captare Voroneţ

Frontul de captare de la Voroneţ se află situat în apropierea localităţii Voroneţ, comuna Voroneţ, şi la 2 km sud-vest de oraşul Gura Humorului, fiind format din 8 puţuri forate.

Având în vedere faptul că toate elemente constituente ale puţurilor au o perioadă de exploatare de peste 30 de ani, se vor desfăşura lucrări de reabilitare şi modernizare aplicabile la toate puţurile, care vor include desnisiparea fiecarui puţ în parte, înlocuirea pompelor submersibile, reabilitarea structurală a cabinei de puţ, montarea de elemente de măsură şi control la nivelul fiecarui puţ forat.

 • Staţia de pompare

În cadrul proiectului, pentru aglomerarea Gura Humorului, a fost inclusă şi furnizarea unei staţii de pompare pentru alimentarea rezervorului nou din localitatea Voroneţ, staţie ce va fi montată în locaţia existentă.

 • Staţia de clorinare

Instalaţia de clorinare va avea în componenţa sa: un dozator cu regulator de vacuum, având capacitatea de dozare pentru dezinfecţia întregii cantităţi de apă extrasă de la surse, butelii de clor, un schimbator automat de butelie, staţia de clorinare fiind prevăzută cu ventilatoare de extracţie a scăpărilor de clor, comandate automat.

Lucrările de reabilitare a acestei unităţi includ şi sisteme de alarmă, în cazul scăpărilor de gaz. Vor fi furnizate inclusiv echipamente de protecţie pentru personalul de exploatare (măşti de gaze, ochelari protecţie, etc.).

De asemenea, staţia de clorinare va fi dotată cu echipamente de neutralizare a scăpărilor de clor; va fi prevăzut şi un dulap cu substanţe de neutralizare şi materiale de protecţia muncii, montat în imediata apropiere a staţiei de clorinare.

Sistemul de alimentare cu apă VATRA DORNEI

 • Staţia de tratare a apei Roşu

Staţia Roşu II este staţia de tratare a apei ce alimentează reţeaua de distribuţie a aglomerării Vatra Dornei.

Staţia este în operare din anul 1968 şi are ca sursă de apă brută captarea de suprafaţă a râului Dorna, prin captarea Roşu, aflată în apropierea staţiei de tratare a apei.

            În cadrul staţiei de tratare a apei, vor fi efectuate lucrări la următoarele obiective:

–    Căminul de debitmetru intrare a apei în staţie;

–    Camera de distribuţie şi amestec;

–    Predecantor şi la cele 2 decantoare;

–    Camera de injecţie a varului şi de distribuţie a debitului;

–    Staţia de reactivi – sulfat de aluminiu;

–    Staţia de reactivi – var;

–    Staţia de reactivi – cărbune activ;

–    Staţia de reactivi – polielectrolit;

–    Staţia de filtre;

–    Rezervorul de apă filtrată;

–    Staţia de clorare;

–    Linia tehnologică prevăzută pentru tratarea namolului;

De asemenea, va fi proiectat si implementat un sistem automat complet, conectat la sistemul central SCADA, pentru a permite funcţionarea, monitorizarea şi controlul în întregime al procesului de tratare.

______________________________________________________________________________________________

Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013
Continutul acestui material nu reprezeinta, in mod obligatoriu, pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a GuvernuluI Romaniei.
Pentru informatii legate de alte programe finantate de U.E. in Romania si pentru informatii detaliate despre aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, poate fi vizitat site-ul Centrului de Informatii al C.E. in Romania:  www.infoeuropa.ro
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniuea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro